Koira kuin Porsche

Somea kuohuttaa video spanieleiden koulutusleiriltä, jossa koiraa nostetaan ns. niskaperseotteella ja sille karjutaan. Tarvitaanko väkivaltaista kouluttamista?


Video on poistettu, mutta juttu löytyy täältä:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005086944.html
Varoitan kuitenkin, että video ei ole mukavaa katsottavaa, etkä opi siitä mitään hyödyllistä. Video on herättänyt paljon keskustelua puolesta ja vastaan. Osa ihmisistä ei näe tilanteessa mitään pahaa, osa tuomitsee jyrkästi. Puolustajat väittävät, ettei "vietikästä" koiraa voi kouluttaa muuten.


Koira eikä mikään muukaan eläin ei opi väkivaltaisilla menetelmillä, sen lisäksi videossa oikeasti vaurioitetaan koiraa sekä henkisesti että fyysisesti, ja pilataan koiran koulutusmahdollisuudet jatkossakin, koska se oppii pelkäämään ohjaajaansa ja koulutustilannetta. Sanomattakin on selvää, että videossa rikottiin eläinsuojelulakia.




Koira kuin Porsche



Väkivaltaa ei tarvita, vaikka koira olisi kuinka "vietikäs". Tilanteet hoituvat hallitsemalla vahvistetta ja nostamalla vaatimustasoa vähitellen. Autovertaus on tähän käypä: vaikka sinulla olisi autokoulussa alla Porsche, et silti opettele ajamaan autoa 120 km/h vauhdissa.


Kuten auton kaasua voi säädellä, myös koiran voi opettaa säätelemään viretilaansa. Kun sillä on aivot käytössä, se pystyy tekemään vaaditun tehtävän, eikä viretila nouse toimintakyvyn ulkopuolelle. Kaasua ikäänkuin vapautetaan vain sen verran, kuin on tarvetta. Puhun itse koiran moottorista: jos koiralla on kunnollinen moottori, sitä ei tarvitse käyttää tyhjäkäynnillä ensin, vaan se hyrähtää kiltisti käyntiin heti ja poweria otetaan esiin vain tarvittava määrä. Jos moottori kuumenee liikaa, sitä pitää jäähdytellä. Ei iskeä vasaralla kasaan. Moottori hajoaa tästä, kuten koira väkivaltaisesta kohtelusta. Auton moottorin voi joskus korjata, koiraa ei. Pelko jättää ikuisen jäljen aivoihin.


Jos koiralla "hirttää kaasu kiinni", silloin jossain on vika. Todennäköisesti puutteellisessa koulutuksessa. Koirille ei ole opetettu kaikkien vaihteiden käyttöä: se ei osaa rauhoittua eikä vaihtaa pienempään tarvittaessa.


Viretilan hallinta



Koiran voi siis opettaa säätelemään viretilaansa, "viettiään". Olennaista on, että kouluttaja hallitsee vahvisteen: sen mitä koira sillä hetkellä eniten haluaa. Harjoitukset pitää pystyä rakentamaan siten, että vain koiran oikea toiminta johtaa koiran kannalta haluttuun lopputulokseen. Itselläni on Viretilan hallinta -kurssilla erilaisia yksinkertaisia harjoituksia, joilla tätä taitoa voi koiralleen opettaa.


Olennaista viretilan hallinnassa on ymmärtää operantin ja klassisen ehdollistumisen merkitys koulutuksessa. Operanttia puolta tarvitaan, jotta koira ymmärtää toimintansa syy- ja seuraussuhteet. Klassista ehdollistamista tarvitaan siihen, että oikea tunnetila kytkeytyy opittavaan asiaan.


Videolla koiran viretila ei ollut edes korkealla. Se ei vaan tiennyt, mitä sen olisi pitänyt tehdä. Ainoa, mitä koira olemuksellaan viestitti, oli pelko ohjaajaa kohtaan.


Vahva käytös



Vaatimustasoa nostetaan vähitellen, samoin koiran "kierroksia". Kun toistoja on tarpeeksi, käytös on riittävän vahva. Tähän on ihan sääntökin: kun koira pystyy tekemään 20 toistoa 20 eri ympäristössä ja 20 eri häiriössä, se osaa. Tämä tarkoittaa 8000 toistoa. Hieman koulutettavasta asiasta riippuen yhden toiston tekoon vaaditaan aikaa muutamia sekunteja, joten illassa voi kevyesti tehdä 100-200 toistoa. Aika ei ole rajoite tähän harrastelijoilla, jos se ei ole ammattilaisillakaan.


Osaaminen haetaan onnistumisten kautta, ei epäonnistumisten. Videolla ei tainnut näkyä yhtään onnistumista.




Stressi estää oppimisen



Pelko fyysisestä rangaistuksesta estää oppimista ja nostaa koiran stressitason korkealle. Stressi viipyy veressä 3-8 päivää, joten stressitasoa väärällä tavalla nostavat treenit kerran viikossa riittävät tekemään koirasta stressikroonikon. Mitä korkeammalla on stressitaso, sitä matalammalla on ärsykekynnys. Stressaamalla saadaan siis aikaiseksi koiria, joilla on alentunut kynnys aggressiiviseen käytökseen. Näin tehdään koiria, jotka purevat yllättäen ja ilman syytä. Sekä maalaisjärjen että ihan tutkimustenkin mukaan väkivaltainen koulutus tuottaa väkivaltaisia koiria.


Ovatko videon ihmiset pahoja?



Uskon, että suurin osa väärästä koulutuksesta johtuu siitä, ettei tiedetä paremmasta. Kun ihmiset oppivat, miten saman voi tehdä ilman väkivaltaa, suurin osa ihmisistä siirtyy kouluttamaan ilman väkivaltaa. Vaaditaan vaan tieto siitä, miten asian voi kouluttaa, usko onnistumiseen, halun oppia uutta ja riittävästi ammattimaista tukea koulutuksen eri vaiheisiin.


Meillä Koirakoulu Visiossa metsästyskäyttäytymistä positiiviseen vahvistamiseen ja negatiiviseen rankaisuun (palkkio ja palkkion poisto) perustuen kouluttaa Minsu Rauramo Noutavat metsästyskoirat -kurssilla. Minsun omat koirat ovat pärjänneet hyvin kokeissa ja käytännön jahdeissa.









Kommentit