Matkimaan opetettu koira!
Perinteisesti toiminnan aikaansaamisen keinot ovat olleen sheippaus, houkuttelu, fyysinen manipulointi ja kohteiden hyödyntäminen. Mallioppiminen on mainittu, mutta sitä ei koskaan ole pidetty kovin merkittävänä keinona saada aikaan käytöksiä. Italialainen Claudia Fugazza Budabestin yliopistosta Adam Miklosin ryhmästä on tutkinut sosiaalista oppimista ja luonut metodin, jota kutsutaan nimellä Do as I do (tee kuten minä teen eli suomeksi matki). Tiede taustalla


Metodin takana on luonnollisesti tiede, kun yliopiston tutkijasta on kysymys. Metodista on tehty myös mielenkiintoisia tutkimuksia, eritoten sen tehokkuudesta, nopeudesta ja siitä, miten helppo tai vaikea eri metodeilla opetetut käytökset on yleistää. 

Luennolla 8.-9.4.2017 Claudia tulee tätäkin puolta valottamaan, vertaamaan esim. sheippaamiseen. Claudia lupaa sosiaalisen oppimisen olevan nopeampaa kuin sheippaus, sitten kun metodi on kerran opetettu. 


Mahdollisuudet


Mahdollisuudet ovat huikeat! En taatusti osaa tässä vaiheessa edes nähdä kaikkia mahdollisuuksia, mitä metodi voi tuoda tullessaan!

Kun käytöksen saa aikaiseksi nopeasti, yhdellä tai kahdella toistolla, ja siihen voi yhtä vauhdilla liittää vihjesanan, koulutus kyllä nopeutuu huimasti!

Ja käytösketjut sitten. Miten paljon helpompaa ja nopeampaa voikaan olla vaan näyttää koiralle, mitä sen pitäisi tehdä ja missä järjestyksessä!

Omia kokemuksia ja heränneitä kysymyksiä


Olen kokeillut hieman oman vanhemman koirani kanssa, joka on vikkelä oppimaan uutta ja todella nauttii siitä. Kunhan saan enemmän tehtyä, hyödytkin avautuvat paremmin. Oletko sinä kokeillut? Kommenttikenttään vaan ajatuksia!

Mielenkiintoista on se, miten koira mieltää esim. ihmisen kehon verrattuna omaansa. Videolla Hukka laittaa alustalle nimenomaan takajalat. Mieltääkö se omat takajalat ja ihmisen jalat samaksi, vai onko tuo sattumaa? Hukka osaa laittaa alustalle joko etujalat tai takajalat, nämä liittyvät aiemmin opetettuihin eri temppuihin.

Tolpan kiertosuunta on eri kuin mitä itse tein. Katsoiko koira huolimattomasti vai tekeekö se vain itselleen luontaisen suunnan? Sen, että koira valitsisi saman suunnan kuin mitä itse tekee, voi todennäköisesti opettaa pienellä vaivalla. En tässä vaiheessa halunnut puuttua pieniin yksityiskohtiin.

Voisiko koiralle opettaa mallioppimisen kautta askellajit? Ai miten nopeaa olisi esim. paimennuksen opettaminen, kun voisi vain näyttää missä kohtaa pitää hiipiä ja missä kohtaa saa laukata! Entä agilityesteet sitten! Ainakin yleisöllä olisi hauskaa, kun opetan putkea tai hyppään rengasta.... Eli jotkut asiat joutunemme edelleen sheippaamaan!

Metodin kehittäjä Suomeen


Claudia Fugazza on siis tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen Smartdogin ja Koirakoulu Vision vieraaksi 8.-9.4.2017. Kurkkaa, jos aihe kiinnostaa  >>

Tulen varmasti bloggaamaan aiheesta lisää vierailun jälkeen! On todella mielenkiintoista, kun jotain näin uutta tulee koulutusrintamalle!

Kommentit

 1. Vanhemmat koirat olin opettanut iltaruokaa antaessa istumaan, ottamaan katsekontaktin ja odottamaan lupaa saada alkaa syömään. Sitten tuli pentu taloon ja senkin ruokapaikka oli lähellä näköetäisyydellä vanhempia koiria. Eräänä iltana huomasin, että myös pentu istahti pyytäessäni vanhempia koiria istumaan! Silloin en vielä ollut alkanut opettamaan pennulle mitään eli oli katsonut mallia muista koirista. Ihmisistä oppimisesta tuli mieleen kaivaminen. Aina kun olen kaivanut ojia/aidantolppakuoppia yms, on yksi koirista tullut paikalle ja halunnut auttaa kaivamisessa. Onko tämä mallista oppimista vai vain uteliaisuutta, että mitä herkkuja kuopasta etsitään? Olisihan se mukavaa (itselle ainakin), jos voisi omalla mallilla koiraa opettaa :) Sinun koirasi ovat jo koulutettuja oppimisen konkareita, mutta miten helppoa/vaikeaa on tällä metodilla opettaa täysin kouluttamaton koira?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin kaivetaan ihmisten seurana. Ja haravoidessa koirat alkavat "haravoimaan" myös. Valitettavasti vaan heidän haravointinsa ei kohdistu lehtiin (noh, joskus lehtikasaan). Vaikea sanoa, mitä koiran päässä silloin liikkuu. Ehkä haluaa vain olla mukana touhuamassa kuten aina muulloinkin. Kaivaminen on koiralle luontaista käytöstä, joten siksi ehkä helposti kopioi juuri sitä.

   Jotta matkimisen metodi voidaan opettaa, täytyy koiralla olla muutama opetettu käytös, joita kyllä löytyy varmasti sinunkin koiriltasi. Eli ei se mitenkään ylivoimaista ole! Meillekin on tulossa myöhemmin tänä vuonna Do as I do -kursseja, joilla tuo matkimisen metodi opetetaan.

   Poista
 2. On kyllä todella mielenkiintoinen aihe, täytyy joskus kokeilla. Olen miettinyt aivan samaa, ihminen ja koira ovat aika erilaisia, joten koiran on vaikea matkia täsmälleen joitakin liikkeitä. Jos ihminen koskettaa kädellään esinettä, koskeeko koira sitä etutassullaan vai kuonollaan? Tai jos ihminen ottaa käteensä esineen, ottaako koira sen suuhun. Ja nimenomaan ovatko ihmisen jalat sama kuin takajalat koiralle. Pääsee näkemään vähän koiran käsityksiä asioista tuon opetustavan kautta. :)
  Tekeekö koirasi videolla pelkästään mallista katsomalla temput, onko se ensimmäinen kerta kun se tekee nämä liikkeet, vai ovatko ne jo valmiiksi opittuja? Vaikein vaihe tulee varmaan siinä, kun esittää koiralle mallista jonkin liikkeen jota se ei ole koskaan ennen tehnyt. Voi olla ehkä tyhmä kysymys kun en ole kokeillut itse koskaan, joten pahoittelen. :D

  VastaaPoista
 3. Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain asiaa eri suunnasta katsovia ihmisiä.

  Kokemukseni mukaan koira ottaa suuhun, jos ihminen ottaa käteen.

  Hukalle videolla näkyvät temput olivat jotakuinkin tuttuja. Esineen kiertäminen huonoiten. Hukalle on opetettu sekä etu- että takatassujen laitto korokkeelle. Mietin sitä, että millä perusteella päätti laittaa sinne takajalat. Vaikea sanoa. Pitää testata itse kontata kädet tuolle alustalle, sitten tietäisi :)

  Olen jonkin verran kokeillut teettää uusia temppuja. Se on vaikeaa, koska tuo kyseinen koira osaa jo vaikka mitä. Oma mielikuvitus loppuu... Mutta esim. kotona olen tehnyt esim. nojatuolille menemistä. Tuo tuoli on sellainen, jossa koira ei muuten ole. Sohvalle meno -käskyä meillä ei ole, mutta sohvalla koira makaa muutenkin (sallittua meillä). Mallista sohvalle meneminen on todella helppo, nojatuoli vaikeampi. Uusien jo osattujen temppujen lisääminen valikoimaan on helppoa, ihan kokonaan uudet temput vaikeampia. Pitäisi ehtiä treenaamaan enemmän.... Taitaa vaan tämä aihe jäädä talven puuhiksi tai sadesäille. Nyt on päästävä ulos jäljestämään :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti